Saturday, July 11, 2009

Neodgovorni samonateg

Slovenska policija s svojim delovanjem dopušča vedno več manevrskega prostora za preigravanje ameriških akcijskih filmov in realnosti. Tokratni bombni napad razkriva kar nekaj stvari.

1. Policist, ki je prvi pršel v stik z grožnjo je usposbljen za učinkovito posredovanje pri grožnji z bombo - čestitam, dejansko se je nekdo izpostavil - mediji in policija bi mulahko dali ime in priimek, ker je šlo za odgovorno in prisebno ravnanje.

2. Slovenska policija je dovolj pametna, da pusti teči stvari na način, da se ne povzroča panika, hkrati pa za odziv na tako situacijo potrebuje cca 1h časa. Verjamem, da so bili policisti na vseh točkah postanka vlaka, in preverjali ljudi - samo manj opazno.

3. Akcija v Ljubljani gledališki spektakel, ki kaže ponovno na to, da jepolicistom malo mar za življenja ljudi. Torej absolutno nemogoče je bilo grožnjo z bombo blokirati, v kolikor bi bila resnična. Ali pa so se posla lotili idijoti. Pustimo. Dejstvo je, da posnetki, kažejo na neodgovorno ravnanje saj bi morali sistematično evakuirati celotno ustrezno območje, ne pa da na različnih posnetkih vidimo kako v neposredni bližini vidmo izpostavljene civiliste, ki o nevarnosti niso obveščeni niti pred njo ustrezno zaščiteni. Tudi videoposnetki, ki kažejo da se pregledi prtljage odvijajo nezaščiteno in ogoržajo varnost vseh kažejo na ustrezno stopnjo amaterstva, ki ga še vedno toleriramo.

4. In kje je nateg: rahlo neuravnotežen osebek, z zadostno zalogo eksploziva gre na pohod, ob kontroli se ustraši (tudi meni je naša policija ob našem potnem listu na vlaku preverila prtljago edinkrat (pa sem precej pogosto potoval čez tist mejni prehod), ko sem se vračal iz Srbije (Drugače vedno iz Budimpešte pa nikoli ni bilo dodatnih vprašanj in odpiranja kufrov). Torej tip v strahu potegne bombo in zagorozi, prisebni policist izvede točko ena. Vendar pa je veliki atentator dovolj priseben, da v določenem trenutku izreče usodne besede, da ni sam in da je orožje na zalogi in poskrbi za maksimalno akcijo ki jo je lahko zagotovil - blokado vlaka in policijsko nadlegovanje potnikov. Drugače pa še namig - kaj pa če ima tip prav - pa so se njegovi kolegi že zdavnaj premaknili v Slovenijo in samo čakajo na ugodno priložnost.

V končni fazi pa glede na delovanje slovenske politike nebi bilo kake večje škode, mogoče bi celo možnosti za spravo narasle - IQ ne more, ker njihov ustreza IQju volilcev. Urnik plenarnih zasedanj Državnega zbora je pa tako ali tako javen.

3 comments:

Anonymous said...

po bitki je vsak general pameten.

harry said...

@Anonymus: Se bi strinjal, če ne bi bil prevečkrat kanon-futer.

Gio Ve said...

Just to complete Your interesting report, please give a look at the collection of political borders in http://www.pillandia.blogspot.com
You'll find also the building of the frontier Gorizia-Nova Gorica at the page "Iugoslavia/Jugoslaavia".
Best wishes!