Sunday, December 28, 2008

e-država v Sloveniji

Slovenski državi ponovno nekaj ni jasno - pa državljanom tudi ne. Danes že cel dan poslušam, da z 2009 na izključno elektronsko poslovanje prehajajo tudi vsa mikro podjetja, samostojni podjetniki in ostale majhne enote poslovnega sektorja. DURS se hvali kako bo na ta način racionaliziral svoje poslovanje in ne vem kaj še vse. OK, to mi lahko relativno hitro dokažejo in se s tem strinjam. Tisto kar je dejansko narobe in kar se ne sliši dovolj (do sedaj sem slišal en sam intervju na to temo - izjava Simona Delakorde) je dejstvo, da je e-država zgolj opcija in ne absolutni sistem brez alternative. Prvič, ker vsi ne obvaldajo vseh pasti e-poslovanja ter drugič, ker zadeva diši po absolutnem nadzoru. Opravljanje poslovanja z DURS po elektronski poti omogoča državi, da se kot najbolj podel heker dokoplje do drobovja posaeznih računalnikov in tudi ostalih podatkov na njih - ne samo tistih, ki jih lahko zanimajo na podlagi zakona. Zato zgolj srčno upam, da bodo vsi dovolj pametni in bodo za e-komunikacijo z državo uporabljali ločene računalnike ter pri tem izvedli vse ukrepe za zaščito svojih računalnikov na katerih imajo druge vsebine.

Kako daleč je zadeva? Zadnjič sem dal izdelati nov potni list - slika je strigla za milimeter v širini mojega obraza in država mi je posledično naložila naj zapravim 10 evrov za ponovno slikanje. Seveda po drugi strani policija ni sposobna pripisati naknadno javljene kraje potnega lista v dokumentacijo (dva dni po kraji sem poklical in sporočil, da je bil ukraden poleg drugih zadev tudi potni list, na upravni enoti pa sem potem izvedel, da tega ni v spisu). Super, državami mi po novem določa tudi pravilne telesne proporce in me po potrebi nategne na sebi ustrezen mere. V komunizmu si se lahko na potnem listu celo nasmehnil, demokracija te pa že za začetek slika kot kriminalca - sem neumen ali pa je z demokracijo nekaj krepko narobe???

6 comments:

Tinas' blog said...

Kakšen sistem bi torej mogel biti v Sloveniji če ne demokracija? Sicer se tudi meni zdi, da demokracija velikokrat izključuje manjšine ali pa ljudi, ki so drugačni od povprečnežev, ki se bojijo za svojo r.. .

Anonymous said...

problem je, da nihče ne definira kaj dejansko je demokracija v svoji čisti ideji. Slovenija je podobno kot večina drugih "demokratičnih" držav v skanju demokratičnega ideala zašla na pota totalitarnosti. V kolikor je komunizem totalitaren v smislu spreminjajna družbe po lastni ideološki ideji je aktualen sistem na poti totalitarnosti v smislu totalnega nadzora nad posameznikom, njegovo osamitvijo in depersonalizacijo (v smislu odsotnosti njegove individualnosti). Torej ne gre za množico niti za posameznike temveč za bazen medsebojno izoliranih ter nadzorovanih robotiziranih izločkov, ki se zaradi pritiska kontrole samokontrolirajo in podrejajo oblasti namesto, da bi se oblast podredila njim. In ravno tukaj ni več demokracije. Dempokracija je sistem vladanja kjer je oblast podrejena ljudstvu in ne obratno. Pojavljajo se stara vprašanja nadzora oblasti in naravnega stanja.

Unknown said...

Torej po tvojem mnenju vsi odločamo o vsem = idealna demokracija.

Kaj torej narediti, če je neka manjšina del našega okolja in le-ta ni tako močna.

Če smem navesti primer romov. V kolikor bi imeli referendum na temo romi v Sloveniji in bi demokratično z referendumom bilo vidno, da ljudstvo noče romov v svoji družbi. Ali je to demokratično? Kaj narediti v tem primeru?

V tem primeru bi bila lahko oblast podrejena ljudstvu, vendar pa je pomemben vpogled tudi v zakonodajo, ki pa jo ponovno sestavlja nekaj ljudi. No ne vem če boš razumel kaj mislim povedati me pa zanima kakšna bi bila idealna oblast zate? Ker se mi zdi, da v prvem primeru nisi razumel mojega vprašanja. Tu vidim začaran krog, ki se non-stop obrača :). In končno - idealne demokracije ni in ne obstaja.

Uros Pinteric said...

Napaka - govoril sem o odgovornosti oblasti državljanom ne o deliberativni demokraciji. Demokracija ima v osnovi več različnih podtipov.

Problem Romov je problem demokracije - v tistem delu, ko je demokracija povezana s pravicami človeka in državljana. Danes se meša koncepte vladanja, upravljanja, odločanja pri čemer vsi povprek tulijo o stvareh ki niso povezane kot o najbolj očitnih sopomenkah.

Potrebno je razumeti idejo demokracije, izvora oblasti in načina izvrševanja ter nadzorovanja le-te.

Torej ni vprašanje ali demokracija oz kaj namesto nje temveč kako oblast ponovno postaviti v okvire demokratičnih idej. Kot kaže bom moral napisat kak esej - že dolgo nisem pisal leposlovja :D

Priporočam Hobbes, Locke, tudi Machiavelli, Platon, Pitamic, Bentham, Fucoult pa še kdo ki je trenutno ušel iz spomina.

Anonymous said...

Misliš, da bi se to res lahko zgodilo, da bi država delovala kot najbolj podel heker in gledala podatke, za katere nima zakonske osnove? Mja, vem, da Big brother je vse večji, pa vendar, e-karkoli le izgovor za absolutni nadzor?
Je pa res, da kakor koli se e-demokracija oz. vse z e- povezano sliši dobro, in hitro in preprosto, skriva cel kup dilem, vprašanj ter pasti za uporabnike.

Anonymous said...

@Navihanka:

pregovor: Oblast kvari, absolutna oblast kvari absolutno.

Zakaj bi zaupal komurkoli in predvsem zakaj bi zaupal državi. Drava od mene pobere davek, za ta davek dela dobim - osnovno zdravstveno zavorovanje - ko grem k zdravniku sem brez dopolnilnega mrzel. Država mi ne garantira pokojnine ob upokojitvi temveč zvišuje upokojitveno starost. Država me vedno hitreje dobi če vozim čez omejitve. Ko me okradejo, nimam upanja, da bi enako hitro dobil zadoščenje. Država o meni zbira podatke o tem kje na internetu se nahajam, kaj tam počnem s kom komuniciram (oz to za njo počnejo ponudniki interneta). Država me sili v določen način komuniciranja z njo, ki omogoča v nadaljevanju tudi hekerske vdore - zakaj bi vrjel, da ne bo država nikoli tako pokvarjena, da tega ne bo zlorabila. Preberi od Maciavellia Vladarja in ti bo zelo hitro jasno koliko podrobnisti obstaja med knjigo ki poveličuje zvijačnost in tiranijo oblastnika in sodobno državo.