Tuesday, February 17, 2009

Ali niso tega počeli nacisti, in v boljši obliki komunisti

Država je izumila še en veliki umotvor za prisvajanje lastnine pomembne vrednosti, ki pripada posameznikom, po poti dedovanja, najdenja ali nakupa. Seveda je spoštovanja vredno, da se poskuša del kulturne dediščine postaviti na ogled javnosti in ga zaščititi pred izginotjem ali uničenjem vendar ne na tak način. Na 24ur.com se vrti oglasno sporočilo, ki grozi s prijavo policiji v kolikor posameznik ne bo prijavil svoje privatne zbirke zgodovinskih dragocenosti za katero ne more dokazati izvora (in po možnosti celo priznati da gre za kopijo oziroma faksimile, kupljen nekje na sivem trgu ponarejanja originalov). V to kategorijo padejo tudi dedovani kulturno-zgodovinski predmeti, pri katerih je pogosto celo velika verjetnost, da ne obstaja zapis o izvoru niti o prehodu lastništva z dedovanjem, temveč ga je vzel ali celo odkupil od dediča nekdo, ki je razumel njegovo pravo vrednost. Država bo celo tako dobra, da bo pod lastnimi pogoji omogočila hranjenje teh predmetov pri zasebnikih pod državnimi pogoji. Mimogrede, javno prijavljam posedovanje stare Jugoslovanske zahteve ter zahtevam odškodnino za njeno hrambo, hkrati sporočam, da je ne mislim predati saj je bila kupljena čeprav računa davno ni več, saj je od časa nakupa minilo več kot pet let. Imam tudi kar nekaj starih jugo dinarjev, ki so kot posledica nesrečnih okoliščin prehitro izgubili vrednost, da bi jih bilo mogoče unovčiti - so pa del zgodovinske dediščine.
(Tole je serija slik zaslona kot se je prikazovala na www.24ur.com 17.2.2009 okorg 2h zjutraj - oglas je last Ministrstva za kulturo RS, enako tudi grožnje s prijavo in policijo - ideja policijske države pa je splošen koncept, ki se izvaja v sodobnem demokratičnem svetu pod krinko zagotavljanja varnosti - hudič je, da se počutim vedno bolj ogrožen od preveč varnosti)

Če se vrnem k oglasu je njegova sporočilnost - prijavite da nacionaliziramo (kot so to počeli komunisti) drugačve bo prišla policija in zaplenila (kot so to počeli nacisti). Kot kaže bi nekateri radi obogatili svoje privatne zbirke - naj najprej poskrbijo da se v Slovenijo vrne rodovna knjiga Lipicancev, originali Trubarjevih, Dalmatinovih, in del drugih avtorjev za katere so tuje države imele več posluha kot Slovenija, obnovijo naj tiste elemente kulturne dediščine (kar nekaj gradov, dvorcev, itd, ki so v državni lasti potem pa se lahko grejo tudi nacionalizacijo privatnega bogastva. In seveda potem smelo pričakujemo, da ne bo vstopinine v muzeje, galerije in podobno - optimisti. Slovencelni smo pa itak preveč spužvasti, da bi razumeli, da je vrhovni suveren demokracije ljudstvo in ne skupina političnih analfabetov, ki jih imenujemo oblast.

No comments: