Sunday, March 22, 2009

Terarij

Po dolgem času ena prijetna zadeva. V policijski državi kjer se policija skriva v civilne avtomobile nam ostajajo zgolj male osebne radosti. Zaradi odsotnosti pokrova na enem izmed akvarijev sem se odločil tega sprazniti oziroma preseliti v škatlo s pokrovom. Migracijo rob ni preživel samo en upornik, ki se je namesto selitve odločil za samomor s skokom na tla. Po tem dogodku je ostal prazen in smrdeč 200 l velik akvarij, za katerega nebi vrjetno dobil 20 Evrov in ga je bilo zato smotrneje obdržati. Po krajšem razmisleku sem se odločil, da je čiščenje za kuščarjem verjetno bolj enostavno kot za hrčkom (kače nekako ne prenesem v rokah, tako da kak kraljevi piton odpade tako zaradi premajhne posode kot zaradi dejstva, da nimam hude želje po tej zadevi).

Postopek priprave:

14 dni "luftanja" akvarija - gnila mivka smrdi za popizdit + odstranjevanje vodnega kamna - užitek za gospodinje.

Vmes iskanje informacij o čudu, ki se imenuje plazilec, o biotopih in podobno. Odločil sem se za avstralsko puščavo notri bo pa ena bradata agama. Ponovno hvala ekipi na Akva-teraristiki v Mr. Petu v BTC Ljubljana.

Sedaj pa akcija. Prva plast keramičnih ploščic, potem pa po polovici površine grelni kabel in nato pokrovna plast ploščic (paket 25 komadov je cca 10 evrov.
Sledi 5x4 kg peska - v poljubni barvi - za avstralsko puščavo bo oranžno rdeč nekako najprimernješi (cena je malo bogastvo).
Potem se pa za nekaj časa posvetimo estetiki - primerni posodici za hrano in vodo (tudi nista ravno poceni) in nekaj dekoracije, kaktusi so živi, izogniti se je potrebno preveč bodicam, da se novi prebivalec ne bo nataknil že prvi dan. Moj izobraževalni center v Mr. Petu mi lepo sporoči da imam dve možnosti, dati notri kaktuse z bodicami, kar je nevarno in odsvetujejo ali pa dati notri kaktuse brez bodic kar je ogroženo ker jih mali stvor lahko v želji po sveži zelenjavi pomalica. K temu nasvetu dodajam lastno izkušnjo - ne dajte notri kake Opuntie - ker tisto bo dejansko kuščar lahko zagrabil in glede na to da tam bodice točno samo čakajo da se kaj gor nalepi bo ne samo na zunaj našpikan temveč bo imel bodice v gobčku - kar bo precej bolj nevarno kot pa če jih faše v nos.

Ja- bradata agama rabi svoje skrivališče
seveda zadeva v tej obliki ni najbolj estetska zato gremo še malo v potok po lepše ploščate kamne, ki potrebujejjo pred uporabo nekaj krtače in termične obdelave (pod geslom "ne rabimo bakterij"). K temu pa dodamo še kako korenino za izležavanje - v trgovini po nekaj evrov v gozdu zastonj, vendar pa jih je ponovno potrebno ustrezno preparirati (moji živci so vredni več kot 6 evrov tako, da sem zavil v trgovino). Glede na to, da so plazilci precej smotana bitja rabijo dva termometra (en je skrit za kaktusom, drugi pa nekoliko višje nad kamni. Desna stran je neogrevana in bi morala držati temperaturo nekje okrog 23-24 stopinj leva stran spodaj okorg 30 na kamnih pa se bi morala temperatura razviti do 40 stopinj.
Ker je je terarij v tej podobi vse prej kot privlačen potrebuje neko primerno dekorativno ozadje
Sedaj pa še projekt osvetlitev - prvi napotek - v kolikor imate že okvir za luč preverite dolžino neonke. Sem falil za 30 cm :D Kuščarji = UV svetloba (A in B). V Mr. Petu so rekli, da lahko ena žarnica ostane (od prejšnjega akvarija namreč), akvarijsko pa zamenja terarijska UVB 10%.
Manjka še - Grelna luč, ki bo dodatno grela kamnito podlago na levi za potrebnih 38 stopinj. Sistem je trenutno v fazi segrevanja - tisti grelni kabel rabi cca 12 ur da skozi plast keramičnih ploščic in nekaj cm peska segreje do 30 stopinj. Manjka še mrežni pokrov (steklo ali plastika odbijata UV žarke zaradi česar bi bila tista terarijska žarnica brez učinka. Manjka zaloga čričkov in seveda prebivalec. Ampak o tem drugič.

No comments: