Monday, November 16, 2009

Instant policija

Zadnje dni javnost "pretresajo" novice o tem kako je ta in oni tako ali drugače poslal kakega policista na krajšo plačano bolniško. Recimo, da mi je vsakega od njih kot človeka žal. Kot policaja pa bore malo.

Država je uspešno razsula "tacensko kadetnico" in jo preoblikovala v instant tečaje, ki dejansko trajajo manj časa kot dvoletna obrtna šola. Kar zbuja dvom o strokovni usposobljenosti policije - s poudarkom na slabem znanju jezikov in prava - ker v tečaju je pomembnejša tehnika vožnje, uporaba prisilnih sredstev in ostalih naprav. Tipičen primer usodne napake - nesreča v Celju, ko so nekoga ustavili nekaj minut preden je pijan povzročil nesrečo s smrtnim izidom.

Policisti so v Sloveniji zgolj v vlogi polnilca proračuna. Krajo orožja iz vojaških objektov (tukaj gre pohvala tudi naši legiji, ki raje hlapčuje natu v Afganistanu za masten denar namesto, da bi vsaj lastno orožje zaščitila) so namreč vrli modri angeli uspeli razvozlati šele po eksploziji bombe sredi enega večjih slovenskih mest. Super, rabili so nekaj let in na srečo "zgolj 8 ranjenih civilistov".

Martinovo je minilo brez večjih zdrah, o poostreni kontroli pa ne duha ne sluha - glede na to, da dnevno potujem čez deželo domače kislice lahko poročam, da je bila v tem času na cesti kvečem kaka patrulja manj kot običajno (glede na mojo frekvenco vožnje po dolenjki - vsaj 2x dnevno ob približno istih urah - se počutim po 2 letih vozakanja dovolj kompetenten za oceno prisotnosti policije na tem območju).

Ob enem tovrstnih dnevnih potovanj nedavno nazaj sem naletel na situacijo ko sem proti naselju vozil za marico in seveda pred tablo za naselje bil pripravljen na zmanjšanje hitrosti v okvire vožnje po naselju in na svoje "presenečenje" doživel ponovnen zgled - marica je brez posebne signalizacije gladko vozila dalje definitivno čez omejitev verjetno pa nekje 70km/h. Še en v seriji ponavljajočih se dokazov, da zakon velja samo za tiste katerih ne ščiti. In potem naj bi bil presenečen, da kdaj kakemu vročekrvnežu prekipi pa kakega uniformiranca na gobec useka. In potem vsi jada jada o nevarnem poklicu in moči poenotenja ob tovrstnih dogodkih.

Preveč sem na cesti, da bi mi bilo vseeno.

Torej dragi državljani:

1. sedaj vemo kako zagotoviti enotnost policije - ker kot kaže je sistematično butanje kresalčkov bolj učinkovito od njihovega sindikata - pa še državo in davkoplačevalce manj stane.

2. Če pa želite razpad policije pa tistemu, ki ga boste imeli poln kufr, ko vas ustavi s hladnokrvno mirnostjo povejte, da je popolnoma vseeno kaj vam napiše na listek, ker ne glede na to kakšno cifro vam zaračuna, nikoli ne bo imel tako visoke plače kot vam lahko napiše visok znesek - zaradi česar je tudi popolnoma vseeno če vam ne napiše nič.

3. Nasvet za "ta plave": mogoče vas bomo imeli raje v kolikor boste represijo in polnjenje proračuna zamenjali z lastnim pozitivnim zgledom in opozarjanjem. Razne akcije približevanja državljanom z dnevni odprtih vrat so pesek v oči - gledamo vas vsak dan in ne vem zakaj bi vam nasedli ravno takrat ko se vi odločite da vas lahko spoznamo - poznamo vas - in ni vam v čast. In če že ne višje plače boste imeli vsaj občutek, da ste morda nekomu brez represije morda rešili življenje.No comments: