Sunday, April 10, 2011

po malem delu bo ???!?!?!

Po bitki so vsi generali (samo v preteklosti so generali, ki so izgubili bitko bili prej ob glavo).
Enako se dogaja z referedumom o malem delu. Malo morje pametnih glav, razglablja o tem in onem relanot je pa nekje vmes - verjetno po sistemu:

1. nihče ni sposoben zagootviti 10.000 novih delovnih mest, tudi če bi se do volitev to zgodilo bi bi šlo bolj za splošno posledico okrevanja gospodarstva, kot pa za novo ureditev na področju malega dela. Sedaj bodo eveda vsi čivkali kako je to preprečil referendum o malem delu.

2. Študentje naj imajo možnost študirati, ne pa da morajo delati - iz tega sledi da so plače staršev precej mizerne, da študij niti na javnih institucijah ni brezplačen in da je študentom za študij pogosto precej vseeno. Morda bi bilo potrebno povezati pravico do študentskega dela s študijskim uspehom in tako iz fakultet pometati eno goro neposobnežev, ki bi prileteli na trg dela. Da se to ne zgodi ustreza tudi državi, saj bi to pomenilo dodatnih več tisoč brezposelnih mladih iskalcev zaposlitve.

3. Vlada ni sposobna izpeljati reform - še pomnite gospodje - Janša je napovedoval enotno davčno stopnjo pa je dobil 40.000 sindikalistov na Kongresni trg in je umaknil predlog. Pahorja ni ustavilo niti nekaj granitnih kock.

4. Če se zgodi preobrat iz leta 2004 - potem bo naslednjih nekaj let za vse kar bodo zamočili novi oblastniki kriva stara komunistična nomenklatura. Ker je ob različnih priložnostih še vedno več kot očitno, da še vedno politika jaha družbeni razkol na podlagi črno-rdeče kombinacije.

5. Referedumska udeležba je nadpovprečno visoka - ni pa plebicitarna (ker 33% ni enako 88%), še vedno je pa odločnot nadpovprečne večine dovolj visoka, da se aktualna oblast ne more ravno zgovarjati na nizko udeležbo in preštevanje glasov - zgubili so na veliko.

6. Dodatna obdavčitev študentskega dela - pa kdo tukaj ne misli. Zakaj ne naredijo tistega kar je najbolj logično - uvedba plačevanja prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje za delo preko študentskega servisa v enakem obsegu kot za obseg dela v okviru redne zaposlitve ter preverjanje delodajalcev ali to dejansko plačujejo. S tem se: rešuje trenutno prazna pokojnonsko-zdravstvena blagajna, destimulira delo preko študentskega servia za podjetja in skoraj izenačuje z redno zaposlitvijo, dejansko povečuje pravice ogroženih. Kakršna koli obdavčitev pa omogoča dve zadevi - polnjenje državnega proračuna za rubriko razno (in ne izključno zdravstveno-pokojninkega sistema) ter možnost prevaljevanja davčnega učinka na najbolj ogrožen segment (tiste ki delajo). Iz tega je jano razvidno, da država, še predno postanejo rezultati uradni že špekulira z novim predlogom, ki je enako slab pa tiste, ki jim ostaja kot edino sredstvo samo ulica (in morda toliko pameti, da na naslednih volitvah ne podležejo kampanji tistih, ki jih že 20 let gledamo temveč dajo priložnost tistim, ki obstajajo pa nimajo niti enake možnosti priti do medijskih kanalov.

No comments: