Wednesday, August 20, 2008

Kam gredo naše plače?!

Žalostna zgodba polne malhe slovenskega denarja v predvolilnem času. oziroma še en post politične zavesti namenjem dragim državljanom - ali pa dragi oblasti.

Pred volitvami nas vsi filajo z uspehi in neuspehi zaradi želje po nadaljnem polnjenju lastnih žepov. Nekje na www.vest.si sem odkril pred časom nabor najbolj neprimernih izjav slovenskih politikov med katerimi se je znašla izjava enega izmed poslancev, da se mu za tistih 4000 evrov, ki jih prejema ne da sedet pa prepira v nekem delovnem telesu. Fino včeraj sem poslušal zgodbo o tem kako se ljudje raztrgajo za 300 evrov. In potem naslednji dan dobim servirano novico, da je v letu 2007 napredna in dobro razvijajoča se država pod vlado velikega odločevalca (JJ&Co) zabeležila ne samo najmanjšo rast ampak celo največji padec realnih plač v Evropski uniji. takih držav je bilo v letu 2007 baje 11 kar je precej manj od polovice, vse ostale pa so realizirale rast realnih plač. To pomeni, da naša ljuba vlada ni sposobna poskrbeti za takšen razvo, ki bi omogočil, da bi realne plače ostale nespremenjene ali pa da morda celo rasle. Seveda je za to v veliki meri kriva inflacija. Za inflacijo je pa kriva vlada - zato ker je nikoli ni resno obravnavala. Financminister Bajuk je pokal štose na novinarskih konferencah in govoril, da to ni hudo in da je to posledica zunanjih vplivov in da on ne more nič pri tem. Turbokapitalistična ideologija seveda ne zna uravnavati inflacije in notranjih gospodarskih problemov - nevidna roka trga pač izloči najšibkejše drugega pa ne naredi.
Kot kaže je čas za spremembe dovolj zrel. Že samo s tega vidika potrebujemo nekaj drugih ministrov, ki bodo razumeli servisno funkcijo države če ne želimo razpasti na 10% bogatašev in 90% tistih ki se igrajo na pragu revščine mezdne delavce.
Kralj ljudstvo se ti punta!!!!

No comments: