Sunday, August 3, 2008

Dragi državljani, tretjič: o političnih strankah

Še eden v seriji političnih pamfletov, ki jih pišem v gnevu nad izpijenostjo in dvoličnostjo slovenske kvazi-demokracije. Tokrat me je pogrela izjava, ki jo je nemogoče preslišati, še posebno če prihaja z zelnika (v kolikor tud tega ni ukradel kakemu tujemu državniku) človeka, ki je pred letom 2004 na veliko trobil o potrebi po pluralizaciji slovenskega (medijskega) prostora.
Janša se počuti ogroženega tokrat še s strani neke nove klerikalne stranke, ki naj bi po lastnih besedah poskušala nagovoriti vse tiste volilce, ki jih ostale stranke pozabljajo. Verjetno mislijo na 70% prebivalcev Slovenije, ki se sicer v raziskavah opredeljujejo kot kristjani. Seveda pa nova stranka pozablja da večina od teh ljudi raje voli prefarbane komuniste kot pa verske fanatike. Pa vendar imajo tudi slednji pravico, da ustanovijo svojo stranko in če zmagajo na volitvah imajo temu primerne nadaljne pravice (dolžnosti imamo na koncu tako ali tako vedno tisti, ki nismo pri koritu - ne glede na to ali zmaga stranka, ki smo jo volili ali pa tista, ki bi jo najraje utopili v žlici vode.
In Janša je v tem kontekstu ob skrunitvi Triglava s svojim politikantstvom na njegovem vrhu med drugim izjavil, da ima Slovenija preveč strank. Prvič stavek je skregan z logiko slovenstva - dva Slovenca - tri politične stranke. In drugič, kako mora nekdo, ki je na položaju in v situaciji kot jo ima določati ali ima Slovenija preveč ali premalo strank. Kot kaže se predsedniku vlade kolca po časih, ko je Slovenija imela eno stranko in nekaj podpornih društev. Verjetno si želi nazaj v te čase s to razliko, da bi morala sedaj ta edina stranka biti njegova.
Vedno bolj verjamem, da je najmnožičnejša stranka v Sloveniji ena iz zelo starega vica - SNS oziroma Stranka nategnjenih Slovencev.

PS: a ni prometni minister obljubil, da čez poletje ne bo oviran promet na ključnih cestah v Sloveniji - ljubljanska obvoznica izgleda kot zelo blokirana za povrhu pa tam danes niti nihče ni nič delal - so pa nastajali zastoji, ki jih nebi bilo treba.

No comments: