Thursday, June 11, 2009

Igre brez kruha ali kako te nategne lastna država

Zadnje čase se dogaja nekaj gnilega v kurji državi, ki čepi v mednožju ugrabljene Evrope, s katero na hrbtu beži svetovni bik. Za tiste z osnovami antične mitologije naj bo to en scenarij, za povprečnega Slovenca pa pojasnilo, kako naj se bere prvi stavek: Slovenija je pi...da Evrope, Slovenici so pa ustrezn puh, ki ga lastna država brije na nulo. Pa še prav nam je.

Vedno znova smo sposobni pasti na idiotske štose naše vele-ne-cenjene politične srenje, ki govori eno dela pa drugo. Saj ne, da je kje kaj bistveno drugače, ampak na podlagi jezika v katerem govorimo se to nanaša v tem primeru na nas.

Prvič - stvari niso črno-bele in resnica je vedno nekje vmes. To nam nikakor ne gre od rok. Niti pri priznavanju zgodovine (kar super ustreza različnim faliranim študentom in podobnim primerkom, ki razumejo zgolj eno plat zgodovine), Dežman je po dolgem času povedal ključno zadevo, kolaboracija je del vojne in boj proti njej je del vojne - oboje pa ima smrtonosne posledice, ki jih je potrebno sprejeti kot del vojne, in po možnosti urediti stvari na način da ne prenaša rah ene generacije na drugo. In poduk za Irglovo: bratomorstvo je posledica človeške šibkosti in vgrajena v zgodbo o razvoju sveta (glej staro zavezo - Kajan in Abel - in Eva ti si rodila oba sinova, ki sta zagrešila prvo bratomorno dejanje), v kolikor pa kreacionizem ni v spektru tega razmisleka pa preidimo na Darwinov nauk in bo učink isti, v določeni zgodovinski realnosti je na tem ozemlju kot zamgovalec enega totalitarizma nad drugim izšel komunizem in si kot tak zagotovil določeno zgodovinsko mesto. Komunizem sam po sebi je bistveno manj nevaren kot marsikatera druga ideološka osnova - seveda pa ljudje pogosto spridijo vse kar je spridit mogoče pa še kaj drugega zraven. Na to se danes tako z veseljem veže še nova cesta v Ljubljani, za katero je popolnoma vseeno, kako se imenuje bi bilo bolje da bi pametnjakoviči tega in onega prepričanja raje poskrbeli, da bi elemente zgodovine, ki jih imamo namesto prerekanja kaj naj z njimi spremenili v turistično atrakcijo in morda naredili Slovenijo privlačenjšo za obisk.

In mali hlapčki si skočimo v lase in nadaljujemo spor, ki ga brkljanje po kosteh in starih mapah še podpihuje - še posebno ker je motivirano s političnimi interesi tega dneva. Politika bi morala o tej zadevi v celoti molčati, pa ne da bi skrila preteklo dogajanje temveč da nebi preteklosti spodbujala za podpihovanje mržnje v sedanjosti.

In med tem ko si hlapčki pulimo lase gre gospoda skupaj na pivo in uredi kako se ji zdi, ne glede na politične barve. Mediji nam pošiljajo podobe iger zato, da lahko ekonomsko politična elita žre kruha. In sedaj je ponovno lačna. Recesija bo med drugim povzročila izpad prihodka od dohodnine naslednje leto za leto 2009. Zato je potrebno poiskati nove davčne prijeme. In glede na to, da so avtomobilski trgovci z različnimi akcijami za silo uspeli zadržati prodajo avtomobilov ni prikladnješe zadeve kot spremeniti zakon o davkih na motorna vozila na način da se pokrije pričakovani izpad drugih davkov. Kar še ni najbolj problematično, problematično je dejstvo, da nam država za ta denar ki ga napraska nudi vedno manj saj ob praktično nespremenjienih izdatkih za obrambo v višini 1,3% BDP (zaradi članstva v NATO), na drugi strani upada delež BDP namenjen za socialo (v zadnjih nekaj letih za približno 2,5%), in za druge državo-servisne storitve, povečuje se tudi delež izdatkov za druge oblike varnosti, ki jo pa ob naraščajoči stopnji posameznikove ogroženosti lahko zaznamo zgolj skozi trenutno povečano aktivnost policije, ki svoje naloge opravlja vedno bolj po sistemu "divjega zahoda" in napenja lastne mišice na način, da še dodatno spodbuja občutek ujetosti v policijski državi.

Verjetno predvsem zato, da imajo mediji svojo koščico za glodat, ljudje pa tudi, da se veliki fantje lahko nemoteno ukvarjajo s svojim delom in razmišljajo o nadaljnem varčevanju na račun omejevanja specialističnih napotnic in drugih elementov socialne varnosti posameznika in družbe. Pojavlja se vprašanje ali smo tako neumni ali tako naivni. Glede na to, da se zgodba že dolgo ponavlja se lahko enkrat za spremembo strinjam s plemenitašem, ki je slovenske volilce označil za neumne, samo da je argument bisteveno bolj državotvoren - ne zato ker niso volili za njega, ampak zaradi tega ker niso sposobni organizirati jasne kritike delovanja oblasti - ne glede na politično prepričanje. Za svoje delež te nesposobnosti se posipam s pepelom.

No comments: