Thursday, May 28, 2009

Avtocestnim dirkačem odklenkalo ???

24 ur ponovno poroča o policijskih akcijah s področja preventive v cestnem prometu. Država je jebeno lačna. Zmanjšanje socialne varnosti postaja moda, saj celo tisti, ki so odgovorni za njeno zagotavljanje odkrito govorijo, da jo bodo zmanjšali. Po drugi strani narašča nadzor nad ekonomskimi tokovi kjer nas zaostalost tišči nazaj v leto 1950. Policija me je na vsakem odseku sposobnaulovit s prekoračitvijo hitrosti - prostovoljno priznavam. Večino časa preživljam na avtocesti. Za vsakih prevoženih cca 700 km (minimalni domet s polnim tankom) pa je moja povprečna hitrost okrog 70km/h kar je 60 km pod omejitvijo. pa je od Ljubljane do Novega mesta ali Nove Gorice večino časa avotcesta ali pa regionalka, kjer je omejitev 100 km/h. Tukaj nekaj ni v redu. Ko sem se zadnjič peljal do Budve je kljub temu, da na nekaj koncih ni avtoceste in da so omejitve relativno nizke (po Črni Gori praktično 40 km/h), kljub temu je bila povprečna hitrost nekje 100 km/h. Ne da bi bistveno drugače vozil - morebiti celo bolj po predpisih Varnost - v Sloveniji kljub nižji povprečni hitrosti obstaja na eni sami poti bistveno več nevarnih situacij. Vključno s cestninskimi postajami, ki bi že davno morale biti podrte, pa se verjetno ne bo zgodilo, dokler ne bo več resnih nesreč kot je bila tista ko je italjanski motorist zapeljal na napačni pas in prebil zapornico. To se nebi zgodilo če bi bila cestninska postaja tam odstranjena. In za to je odgovorna država.
In država bo morala zagotoviti pogoje za večjo mobilnost prebivalstva v kolikor si želi razvoja in moderne družbe. Dokler pa razmere na cesti v kombinaciji s kaznovalno politiko silijo posameznika, da ostaja doma pa še dolgo ne bomo doživeli gospodarskega preboja.

1 comment:

Poetoviae said...

Če podrobjene opazuješ/spremljaš dogajanje v Sloveniji, ugotoviš, da si Slovenija oziroma seveda tisti, ki državo vodijo - pravzaprav ne želijo gospodarskega preboja iz nerazvitosti in zaostalosti, kamor povsem z mirno vestjo uvrščam svojo državo. Slovenija je povsem zaostala iz večih vidikov.

Govori se, odkar pomnim zase - o podjetništvu, torej o penetriranju le tega na max možne načine. V praksi je obratno! Slovenija oz. njeni vodilni si v resnici ne želijo modernega podjetništva. Bilo bi pogubno za njih same. Raje vzdržujejo tega iz 19. stoletja. Ne želijo niti dobro izobraženega prebivalstva - saj ne vedo kaj bi si z njim naj začeli..enako tisti, ki zaposlujejo. Menda celo krožijo tajna navodila iz LJ v smeri delodjalcev naj zaposlujejo ljudi s čim nižjo možno izobrazbo v smislu stiskanja pri stroških dela. Maldi izobraženi ljudje masovno odhajajo in se pripravljajo na odhod iz te zaklete države.
Naše avto ceste (kopije pravih AC) oziroma prepustnost le teh je ena najslabših možnih. Kvbaliteta izgradnje porazna...stale so pa 3-4 kratnik povprečja v zahodnih državah.

Kakor koli pogleamo..še na številna druga področja, denimo tudi na dohodkovno/plačno/mezdno stran delavstva smo še bolj porazni. Z večjim tempom, z že kar ubijalskim tempom dela prisluži delavec do 4 krtanik manj kot v zah. državah EU. S to državo že dolgo nekaj ni v redu. To vemo. To čutimo. UDBA je baje vedno močnejša...kontrolira vse pore družbe. Po črno belih Kmerih nam sedaj vladajo rdeči Kmeri. Rezultat obojih - porazen. Vračajo nas 8oboji) v zgodnja 50-eta leta!!
Kaj naj si začnemo več s tako deržavo. Ki je popolnoma neučinkovita. Ki je popolnoma paralizirana z birokracijo. Ki je uvedla preko peščice razbojnikov fevdalni sistem. Ki je po drugi strani zatreskana sama vase s tezo o neki superuspešnosti, dejansko pa je sramotno revna. Ki je sramotno krivična znotraj sebe do svojih državljanov. Ki se je večina nas državljanov že kar sramuje.
Naj crkne taka kot je in to čimprej. In iz pogorišča se naj rodi nekaj novega, pravičnejšega. V nasprotnem pa pridev poštev le še aneksija.