Friday, April 27, 2007

Teorija pospeševanja življenja v času

Približno pred petimi leti je eden izmed naših profesorjev razlagal teorijo relativnega staranja ali nekaj podobnega. Vedno sem sovražil teorije ampak ta mi je pa prirasla k srcu.
Zadeva se dogaja v okviru bivše Jugoslavije in je v bistvu namenjena razlagi nujnosti vzpostavitve komunističnega režima po drugi svetovni vojni ter nujnosti krize po Titovi smrti. Zadevo bom obnovil po spominu pa vendar. Tito in njegov krog so v času druge svetovne vojne doživeli morje izkušenj, ki jih druge politične opcije niso mogle doživeti v tako kratkem času, kar je logično vodilo do edine možnosti, da oblast prevzame Tito in partija. V nadaljavanju je obdobje politično relativno zaprtega sistema in izolirane visoke politike vodilo tragičnega konca, saj je smrt Tita in nekaterih njegovoih najtesnejših sodelavcev v relativno kratkem obdobju povzročila velik manjko ustreznih političnih izkušenj na samem vrhu politične priamide. Zgodba se dejansko skoraj identično ponovi v primeru osamosvajanja Slovenije. V čem je štos nekateri ljudje v kratkem obdobju absorbirajo ogromo izkušnjo, ki je večja od njih in ki jih zapečati za vedno ter sočasno postara, saj v kratkem obdobju okusijo izkušnje, ki jih nekaterih počasi nalagajo leta in leta. Njihova fizična in mentalna starost sta skregani. Pogostejši so primeri ko posamezniki zaostanjeo v razvoju oziroma njihova mentalna starost ostane na neki stopnji pred puberteto medtem ko se telo normaln o stara.

In v čem je poanta tega staranja. Pred nekaj dnevi sem ponovno slišal kompliment, da zgledam starejši kot sem, ponovno sem preživel dva tedna visoke stopnje intenzivnosti dela in organiziranja, ki jih večina ljudi ne bo sestavila v nekaj letih. Adrenalin je na višku in zgleda da po daljšem obdobju zame podpovprečne aktivnosti, začinjene še z nekaterimi dodatnimi pripetljaji ponovno funkcioniram kot storilnostno naravnanan prikazen, ki v navdušenju nad idejo pred sabo tepta vse živo in živi v svojem sanjskem svetu polnem neurejenih misli in umskega staranja. Rezultat: Januar 2008. Ne, ne povem kaj, ampak bo bolelo.

No comments: