Friday, June 22, 2007

Pahor ali SD

Pahor je sporočil, da ne bo kandidiral za predsednika, s čimer se tekma za predsedniški stolček ponovno odpira predvsem za levo sredino. Glede na to, da Drnovšek ne namerava (trenutno) kandidirati je odprtih bistveno več opcij. Špekulacije gredo lahko v naslednje smeri:

Pahor bo še dva meseca gradil image in si tik pred zdajci premislil ter kandidiral - to bi bil nateg, ki bi ga medijsko lahko precej stal.

Drnovšek, bo tik pred zdajci vstopil v volilno kampanjo in dobil še en mandat (to je lahko povezano s Pahorjevim umikom.

Vrnil se bo Kučan in gladko zmagal - v resnici je ta opcija z vidika opravljanja funkcije predsednika RS trenutno najbolj optimalna, ker bomo ponovno dobili "očeta naroda", ki se ne bo ukvarjal z jogo in ki je dovolj spreten da bo uspešno funkcioniral ne glede na vlado.

Zmagal bo Lojze Peterle, ki bo moral dokazati, da je nadstrankarski, kar bo enako neproduktivno kot pri Drnovšku, ki je stranko zamenjal za duhovnost (je pa res, da je s tem dodobra izničil povezavo z LDS).

V tekmo bo vstopil Peter Jambrek - nekdo je nekoč zapisal, da bo Slovenija zelo ogrožena ko bomo imeli Janšo za predsednika vlade, Jambreka za predsednika države ter Rodeta za nadškofa - s tem, da je Rode že dokazal, da ima iz Vatikana enako močan vpliv na dogajanje v Sloveniji.

Pahor svoje odločitve najverjetneje ni dokončno sprejel ampak je predvsem umiril vršanje v SD, ki se je nekoliko razcepila v želji po sodelovanju v naslednji vladi in obvladovanju tudi predsedniške pozicije, pri čemer ima vlada za SD prednost, saj omogoča možnosti za več različnih ljudi.
SD ima trenutno relativno dobro in stabilno podporo, ki omogoča ob tem trendu, da SD na naslednjih volitvah prevzame krmilo države. Lahko v obliki široke koalicije, v sodelovanju z eno stranko s katero bo zagotovila več kot 50% glasov v parlamentu ali pa z večimi relativno levosredinskimi strankami.

Za Pahorja osebno je trenutno lažje zmagati na predsedniških volitvah, po drugi strani pa je njegova kariera še tako sveža, da brez težav še mandat ali dva ostaja predstavnik ljudstva ali vlade. Stranki je jasno, da brez Pahorja nima tolikšnih možnosti za uspeh vendar tega ne sme jasno in glasno povedati.

Vsekakor pa je Pahor v tem trenutku edini zares primeren kandidat za predsednika vlade, ki se je dovolj dolgo kalil v nacionalni in evropski politiki, ki kaže zadostno mero posluha za različne vidike in je je tem trenutku edini človek leve sredine ki poleg vsega premore tudi zadostno stopnjo ugleda in zaupanja pri volivcih. Vsekakor pa lahko do parlamentarnih volitev 2008 pričakujemo še precej preobratov - ne glede na predsednika države. LDS nima resnih možnosti za tako hiter vzpon, veliko ljudi bo ob dobrem programu podprlo ZARES, kot neko sredinsko opcijo, usmerjeno v program in ne ideologijo. Obstaja tudi osnovna verjetnost, da bo DeSUS zapustil parlament in morda dal prostor kaki novi stranki (glede na katastrofalen rezultat na predhodnih volitvah). Vse skupaj pa bo ali pod taktirko SD ali pa SDS. Niti pod razno pa ni možno da se ponovi Ljubljana, ko bi dobili enostrankarsko oblast.

1 comment:

Anonymous said...

To kar si napisal glede SD je znano, da so brez Pahorja bolj na tankih tleh in čudno se mi zdi, da se grejo te debato tako javno... Ne razumem čist...
Bi bilo pa tudi po moje mnjenju fajn, da je še mal prisoten v strankarski politiki in se čez par leti loti projekta "Predsednik države".