Sunday, June 27, 2010

Mit o slovenski policiji

Izjava ministrice Kresalove o slovenski policiji, kot sodobni, profesionalni in depolitizirani je izvita iz trte in zanemarja stanje duha današnje policije (to je tiste, 19 let po osamosvojitvi).

1. Profesionalnost slovenske policije (kot kaže tudi nekaterih drugih služb) je razvidna iz dogodka,ki se je zgodil samo dan pred zgornjo izjavo. Dolžnost nudenja prve pomoči je bila opuščena s strani tistih ki naj bi bili baje v službi državljanov. Sam sem dobro leto nazaj imel podobno situacijo, ko so me po opravljeni "dolžnosti" pustili samega, da se z romunskim voznikom dogovorim o reševanju situacije. Pred tem seveda niso pozabili napisati nekaj listkov.

2. Sodobnost slovenske policije - nedvomno - uporabljajo metode, ki bi bile primernejše za obdobje 1950-1960, to je prikriti nadzor nad državljani, pri čemer se porajajo vedno nove ideje kako nadzorovati in omejevati gibanje ljudi.

3. Depolitiziranost: ali je to zgolj vmešavanje politike ali je tudi določeno neprofesionalno ravnanje lahko označeno kot politično. Stvar definicije dejstvo pa je, da je po nesreči pri Novem mestu (primer nosečnice, v katero se je zaletel policist, za katerega nikoli niso pravilno izvedli nobenega postopka močno politiziran). Dejstvo, da se policist lahko izmakne standardnemu postopku je dokaz medsebojnega ščitenja policistov kar je politično dejanje. Dejstvo, da je ta policist dobil pravico predčasne upokojitve je politično dejanje - takšno osebo bi namreč morali suspendirati (v tem pogledu so hrvaški policisti bistveno bolj etični, ko gre za ukrepe zoper posameznike v lastnih vrstah. In za povrhu, po nekaj mesecih zaradi pritiskov nadrejeni v novomeški policijski upravi odstopi in dobi delovno mesto na generalni policijski upravi - torej na višjem in boljšem položaju. In ministrica Kresalova, trdi da je slovenska policija apolitična in profesionalna.

Hkrati nam pa predsednik države tupi, da je to edina država ki jo imamo. Ni res, na voljo so nam vse države sveta, in nekatere od njih bi nedvomno bile vesele novih državljanov, mi pa njih. Ker če že plačam davek lahko od države pričakujem kaj drugega kot nadzor in nove davke (to namreč dobim).

No comments: