Thursday, August 6, 2009

Smiselnost obnavljanja bolnišnice Franja.

Izjava Ljudmile Novak, da je potrebno razmisliti o smotrnosti obnove bolnišnice Franja ob deveti obletnici stranke Nova Slovenija je še eno pritlehno vprašanje, ki kaže dejansko na splošen odnos do kulturne dediščine. Vsekakor pa se poraja kontra vprašanje - zakaj Ljudmila Novak ne razmišlja o smotrnosti obnavljanja Nove Slovenije, ki za razliko od bolnišnice Franja nima nobene kulturne, zgodovinske ali kake druge veljave ter ne doprinese popolnoma nič k življenskemu standardu Slovencev. Za razliko od bolnišnice Franja, ki je simbol pomoči in človekoljubja v težkih časih (Nikjer nisem zasledil, da bi Novakova pred kakim farovžem kruh dajala brezdomcem. Nihče ne bo niti opazil, da Nove Slovenije ni več - točno tako kot je izginila s prizorišča na parlamentarnih volitvah 2008.
Namesto tega bi bilo bolje, da si "nad državo razočarana" Novakova, najde delo, ker naj bi verjetno bila še vedno za delo sposobna. Nekateri tovrstne probleme rešujejo s prostovoljstvom in javnimi deli (morda lahko pripomore k obnovi bolnišnice Franja - naj ji nekdo da kladivo pa žeblje. Drugi so pa pač enako brezposelni in po možnosti slabše preskrbljeni kot ona. Dokaz - človek se lahko ukvarja s politiko, ko ima za silo polno rit belga kruha in mleka (dokler si na suhi skorji in vodi se trudiš za boljši obrok ne pa za stranko).

Za dodatek - bolnica Fanja je na UNESCOvem seznamu kulturne dediščine, za razliko od bolj ali manj vseh sakralnih objektov katerih obnovi je prispevala tud država v določenih primerih. In tudi Nova Slovenija ni ravno na kakem seznamu zaščitenih strank ampak bo šla potom družbene evolucije - če ne bo šla nasproti ljudem bo kmalu na smetišču zgodovine skupaj s portretom Stalina, Hitlerja in Tita, Busha, in ostalih političnih zanesenjakov, obstajala bo ta razlika, da za Tita bo hipotetično čez 100 let še kdo vedel, za Novo Slovenijo in njeno predsednico pa kvečem kak preveč temeljit politolog, ki se mu bo zdelo pomembno.

Tole bi sicer lahko naprej razvijal pa mi na bruhanje sil.



2 comments:

Anonymous said...

http://whc.unesco.org/en/list/

??

Uros Pinteric said...

Netočen podatek z moje strani - je na listi kandidatov, da se priključijo seznamu. Link: http://whc.unesco.org/en/tentativelists/1433/