Tuesday, August 14, 2007

Kvaliteta Univerze v Ljubljani

Pred nekaj dnevi sem zasledil prijetno novico o kakovosti Ljubljanske univerze. Tokrat za spremembo le ta ni veznana na lokalne izjave o tem, koliko je institucija vredna in koliko ni ampak je zadeva bolj objektivna. Šahngajska lestvica 500 najboljših univerz na svetu predstavlja trenutno enega najbolj čislanih kriterijev kakovosti univerzitetnega izobraževanja. Metodologijo ocenjevanja lahko tisti, ki jih zanima preberejo tukaj. Za vse ostale pa povzetek, da ge za preračun kakovosti na podlagi kriterijev, kot sonobelovi nagrajenci, ki izhajajo iz institucije, objave raziskovalnih rezultatov v najprestižnejših svetovnih znanstvenih revijah, velikost institucije in podobno.

V splošnem je Univerza v Ljubljani zasedla 402-508 mesto, kar je prijetno presenečenje, ker je to njena prva uvrstitev na lestvico 500 najboljših univerz na svetu.

Vendar pa se po nekaterih kriterijih kot je prisotnost nobelovih nagrajence - podobno kot velika večina drugih univerz z lestvice ne moremo primerjati je za nas najpomembnejši kriterij (ki nas je po vsej verjetnosti tudi spravil na to letvico) Število objav v najboljših svetovnih revijah s faktorjem vpliva in indexiranih v bazah člankov Science Citation Index in Social Science Citation Index. Slovenija je v tej kategoriji dosegla 32,3 točke. V kolikor lestvico (excel tabela je na voljo tukaj) uredimo po tem kriteriju pa ugotovimo, da Univerza v Ljubljani zaseda 286. mesto in v tej kategoriji prehiteva tudi ugledne univerze, ki so celo v prvi stotinji najboljših (Rice University - 87 mesto; Ecole Normale Super Paris - 83.mesto; Rockefeller University - 30. mesto) . Saj ne vem če je veliko prineslo ampak sem pa vseeno ponosen, da sem v to kvoto tudi sam prispeval dva članka.

Seveda bodo zlobni jeziki rekli da je aktualna oblast podkupila oblikovalce te lestvice za uvrstitev na seznam - vendar je to malo verjetno, glede na dejstvo, da trenutna oblast namesto spodbujanja razvoja javnega šolstva na veliko podpira (tudi finančno) razvoj zasebnega šolstva, kar je popolni javnofinančni absurd. Ta uvrstitev je tudi sočasno dokaz, da Ljubljanska univerza ni nekakovosten mastodont ampak ena izmed 500 najuspešnejših, v posameznih kategorijah pa se lahko kosa celo s prvimi stotimi ter sočasno prehiteva tudi druge Univerze, ki nosijo bistveno uglednejše ime.

6 comments:

Pika said...

trenuto 'ozračje odnosov' med UL in trenutno oblastjo težko verjamem, da ima 'ablast' karkoli z omenjeno lestvico :) Mislim, da se je potrudila za to kar sama UL ravno zato, da dokaže, da je! Vredna svojega imena in položaja :)

Anonymous said...

Se krepko strinjam in upam da jim bo šlo ornk v nos.

Anonymous said...

kratek....recimo končaš študij strojništva v LJ in se zaposliš v Gorenju....plača tam okoli 600 eur. Končaš študij kje v UK in se zaposliš kar pri lokalnem privatniku boš štartal z 2 kilo funtov.....očitna razlika....z LJ diploma te bodo samo vprašali, če se mogoče šališ.....tud mi Albance gledamo na enak način.......Men se zdi najboljši način z certifikati....dobiš tisto kar hočeš in tudi lastniki podjetij nabolj iščejo prave profesionalce....in ta študij je daleč najcenejši....sem našel za 7.5 funta na teden v UK...

Anonymous said...

Ok, to bo držalo, ko bom vedel ali so to bruto ali neto postavke - ker ameriška plača je precej večja od slovenske samo če nisi pozoren te ravno na to foro nategnejo. Tako, da prosim če lahko to napišeš točno samo zato da bo pregledno in da se ne dela prehitrih računov. Drugače pa definitivno je trg dela v anglosaksonskem svetu precej bolje razdelan ker nihče ne mara specialistov za vse ki ne znajo nič in samo mešajo kofe v pirasni ali pa kaj podobnega - glede na specifike dela.

Anonymous said...

ne morem ti povedat za Anglijo, ker se tukaj še odločam.....študij, self employee ali zaposlitev...je pa tud možna kombinacija....Na Irski sem na začetku plačeval full malo davka. Pol so mi zvišali. Ampak moraš full zaslužit, da gre čez 20%......nimam nekih zdravstvenih zavarovanj, ker je javno zdravstvo zastonj. Sicer sem nekaj preverjal in pride v Angliji dodatno zavarovanje tam okoli 40 funtv/mesec.......pri self employee plačaš 2,5 funta/teden če ne delaš. Zavezanec za DDV postaneš, ko zaslužiš več, kot 60 kilo funtov....plače v strojništvu ali recimo računalništvu so res dobre....sm je pa zraven težko prit, če nisi iz UK....si tk videl enga od mojih blogov in lahko rečem, da sem kr dober in se moram vseen borit za delo....ni lahko je pa izziv...

Hvala za komentar na mojem blogu...lahko si pogledaš tudi tega....velik o Keniji in fletnih črnih deklinah....

Lep pozdrav, Peter

Anonymous said...

Ne zveni slabo - in če je poštena možnost za pridobitev dela je to super - imam občutek, da je vsaj na začetku v Sloveniji problem zaprtost trga dela ki deuje po neki drugi logiki kot kvaliteta posameznika. Sam trenutno še bremzam samega sebe - zdi se mi, da mi nekaj še manjka, da bi se počutil dovolj suveren za vstop v tuje okolje brez zunanjega povabila - vsekakor delam na akademski karieri in je zadeva malo drugačna glede preverjanja kakovosti posameznika in podobno. Ampak bo - moda da bo ;))
Hvala za link na drugi blog - bom preveril - pa bolj zarad Kenije kot zaradi deklet ;))