Sunday, August 19, 2007

Zakaj s(m)o blogerji trn v peti medijem ali ažurnost STA

Včeraj 18.8.2007 je bila na siolu objavljena novica, da je Univerza v Ljubljani med 500 najboljšimi na svetu (ne bom dal linka - se mi zdi za brez veze). Siol je novico pobral od STA, ki je zapis pripravila 17.8.2007 (novice nisem mogel prebrati, ker bi moral zanjo plačati - nima smisla, ker sem sam o zadevi s precej natančno razdelavo nekaterih indikatorjev zadevo opisal 14.8.2007 (torej 3 dni pred STA s tem, da sem naredil zraven malo analize in kak dan čakal z objavo, ker se je tiste dni precej dogajalo). Moj vir jo je objavil 11.8.2007. In verjetno je ni dobil ravno tisti dan, ko je bila zadeva dejansko objavljena - objavljena je bila namreč 1.8.2007. Torej Slovenska tiskovna agencija z novico o pomembnem uspehu slovenskega visokega šolstva zamuja 17 dni (in to v času kislih kumaric), končni porabniki novic pa še kak dan več. In potem se neka SO usaja kako primitivna je slovenska blogosfera - ja me prav čudi, da velike slovenske medijske korporacije še niso začele velike gonje proti prepovedi uporabe določenih spletni strani. Nekateri novičarji in novinarji bodo morali začeti bolje opravljati svoje delo.

4 comments:

Anonymous said...

Zdaj, če se hočeš počutiti oh in sploh pomembnega, se lahko še naprej trkaš po prsih. Ampak tako oni kot ti ste članek prepisali nekje iz tujih novic, s tem da so oni to objavili tri dni kasneje. Oni pa v času kislih kumaric zelo počasi dozirajo info in se te ne bojijo, ker živijo od pogodb z mediji in vladnega denarja.

Tako da ne bit prevelik, ker ti in STA prevajata novičke, ki jih je spisal nekdo drug. Oboji skupaj niste za poscat.

Anonymous said...

Rooky hvala za tvoje prijazno mnenje - verjetno bi ti lahko vrnil kako podobno zadevo - če bi pa prebral moje poste bi pa videl da v 2 klikih prideš do original objavljenih podatkov. Tako pa dejansko zgolj ugotavljam da si pravi rookie - zelenc, greenhorn, mazalec pleničk, ki nima niti toliko volje da bi najprej pregledal celo zgodbo - iz ozadje (linki namreč delujejo), da bi lahko pametno komentiral. Nič nimam proti ostrim komentarjem - me pa motjo tisti, ki nimajo osnove. Ampak verjetno v lajfu ne boš nikol kaj več kot rookie - vsaj po razmišljanju ne.

jin said...

Hej, tako pač je. Ne vem čisto zakaj so tako počasni, ali so lenuhi, ali imajo kakšen poseben proces, kako novice gredo skozi od trenutka, ko jih najdejo pa do trenutka, ko jih objavijo. Recimo, da se zato, ker svoje vire preverjajo, ne zmotijo tolikokrat :)

Sicer pa, splet je tako čudovito orodje, da se grem stavit, da bo prej ali slej vzniknila kakšna spletna stran, ki bo zanimive novice objavljala mnogo prej.

Si že kdaj slišal za ono: Don't feed the troll?

Anonymous said...

Jin, hvala! Ne vem sicer kaj ima v mojem primeru zraven preverjanje vira - ta zadeva je direktno dostopna - dejstvo je da je STA rabil 16 dni, da je nekje zasledil da je zunaj nova lestvica najboljših univerz.

Glede hitrih spletnih strani - močno upam in nekatere že kažejo pozitivne znake tega.

Feeding the trolls : eh ja vem ampak si ne morem pomagat da nebi povedal kaj si mislim. Moja slaba lastnost. Stem da prva verzija odgovora na prvi komentar je bila bolj kruta ;)