Sunday, September 9, 2007

Sprenevedanje brez primere

Precej pogosto pišem o neumnostih na naših cestah. In ravno nekaj dni nazaj sem objavil posnetek rdečega audija ki je lepo odpeljal v rdečo na semaforju. Nova nesreča s smrtnim izidom se je zgodila v Ljubljani. Novinar v članku zapiše da je razlog previsoka hitrost. In v prispevku navede sledeča dejstva: kolesar pri rdeči prečka cesto. Avtomobilist z visoko hitrostjo pripelje in zbije kolesarja ter pobegne. Kaj je narobe - vse. Predvsem to, da je avtomobilist po nesreči pobegnil (z moralno etičnega vidika). Kaj je laž - to, da je za nesrečo kriva previsoka hitrost. V kolikor bi kolesar upošteval svojo rdečo luč do nesreče nebi prišlo v nobenem primeru.

Torej kdo je bolj kriv za smrt kolesarja - kolesar sam - ker je šel v lastno rdečo, kar definitivno pomeni, da je avtomobilist imel zeleno luč in posledično prosto pot - ne glede na hitrost s katero jo je prevozil. Dovolj dolgo časa sem bil precej na kolesu, da mi je jasno kaj so osnovna pravila, ki kolesarju omogočijo preživetje na cesti (spoštovanje pravila prednosti in nakazovanje spremembe smeri vožnje). Živela ljudska neumnost.

Kaj je s samim poročilom o nesreči - gre za kampanjo proti prehitri vožnji in je popolnoma nepomembno kako hitro je pripeljal nekdo če je peljal v lastno zeleno.

No comments: