Wednesday, August 29, 2007

Ljubljana na poti do prestolnice

Po tem, ko se je odstranjevanje vrtičkarjev nekoliko umirilo so na plan udarili novi problemi. Poleg že pregovorni slabih odnosov med prestolnico in državnimi političnimi institucijami gre nekaterim vedno bolj v nos, da ljubljanski župan sorazmerno učinkovito obnavlja in razvija glavno mesto.
Najnovejši predlog po dodatnem zapiranju centra Ljubljane je naletel sicer na relativno pozitiven odziv vendar pa marsikdo ne odobrava njegovih metod vodenja.

Nekje se mi je v komentarju nad trenutnim prometnim kaosom v Ljubljani (dodatno povečan zaradi obnove določenih predelov mesta) zapisalo, da je kaos sicer res večji ampak brez tega je nemogoče obnoviti objekte ob glavnih cestah - v tem trenutku je to obnova nebotičnika, ki neslavno propada več kot celo desetletje in je na koncu postal že absolutno prenevaren in razrit. Trenutna obnova zunanjosti daje upanje, da se bo ta objekt ustrezno zaščitil in saniral tudi v notranjosti in na vrhu do te mere, da bo to ponovno postala prijetne razgledna točka in pomembna turistična atrakcija. Enako pohvale vredno je zalivanje granitnih kock po mestnem jedru (pa ne zaradi skrbi za varnost visokopetih kobil in wanna-be princesk, ki na koncu pretiravajo do te mere, da zgleda kot da bi pobegnile iz slabega porniča) ampak predvsem zato, da se ohrani ohrani prvotno tlakovanje in se ga zaščiti pred vremenskimi vplivi (predvsem zimo, ki vsako leto poškoduje tlak). Verjetno je tovrstnih malih sprememb, ki bodo dolgoročno pripomogle k ohranjanju avtentičnega videza (v upanju, da se bo to uspešno izkoristilo tudi v turistične namene) še precej. Seveda nikoli ne bo za vse prav ampak trenutno kaže da je ljubljanski župan vzel svoje delo zelo resno in ga obravnava kot pomemben izziv (hvala bogu - zato je tudi dobil mandat da kaj spremeni).
Je pa g. Jankovič aroganten menedžer, ki ga v napačnost njegove odločitve lahko prepriča zgolj zelo tehten argument in ne politično nakladanje. Trenutno po njemu in njegovih odločitvah pljuva mestna SDS, grozili so mu okoljevarstveniki in še kdo on pa s svojim neizbrisljivim nasmeškom trenutno pripravlja reformo mestne uprave in iz največjega slovenskega lokalnega gnojišča poskuša ponovno napraviti prestolnico (Ljubljana, kot mesto do sedaj nikakor ni imela slovesa prestolnice in skozi celotno zgodovino samostojne Slovenije so bile prisotne špekulacije da se glavno mesto preseli v kak drug slovenski kraj).
Ne glede na to, da nisem Ljubljančan mi je v veliko veselje videti kako drugačen pristop k razvoju določenega območja povzroča spremembe tako v odnosu do problematike kot tudi pri spreminjanju le te iz problemov v izzive, kar omogoča hitrejše in aktivnejše delovanje.
In skoraj eno leto star glavni ljubljanski zmaj za povrhu zelo pazi na to, da ni samo tehnokrat ampak da se zna pojaviti med ljudmi in povedati, da ga zanima, kako je vzdušje v mestu kar mu omogoča da gradi dodatno podporo svoji politiki razvoja Ljubljane. Upam, da bomo lahko čez tri leta pozitivno ocenili njegov mandat in mu čestitali, da je iz Ljubljane v štirih letih naredil to kar drugim ni uspelo v 17 letih.

6 comments:

Anonymous said...

Takole je s tem našim županom.. meni je čisto ok, samo protislovij v njegovih odločitvah pa ne moremo zanikati.. če sem bolj natančna se mi zdi milo rečeno smešna njegova odločitev, da iz centra mesta umakne promet, obenem pa ima v načrtu graditi garažno hišo pod tržnico..

Ladyjaaam

Anonymous said...

Definitivno gredo določene zadeve skupaj nekatere pa tudi ne - vendar če bo dejansko spodkopal tržnico in bo uvoz in izvoz s smeri pod gradom je to ok - predvsem ker - je zraven pravna fakulteta, ki ji kronično primankuje parkirnih mest, ker je tam dobra točka za vse ki bi šli na grad in nimajo kje parkirati itd itd. Sedaj zgleda kot da ga ven vlečem - ampak samo razmišljam če je kaj logike v tem kako se je lotil tega.

Anonymous said...

Se strinjam s tem, kar si napisal. Ko je bil Jankovič izvoljen, sem imela zelo pozitiven občutek glede njega. Ta občutek se zaenkrat samo potrjuje.
In ne, nism Ljubljančanka - živim pa tu. :)

Anonymous said...

Ma ne vem no.. nekako me nisi prepričal.. saj imajo parkirno hišo Kapitelj zraven, ki pa, vsaj glede na moje izkušnje, nikoli ni polno zasedena.. študentje imajo itak študentske žepe in se p.h. torej ne poslužujejo, kar se tiče grajskih obiskovalcev, pa le-ti ponavadi itak pridejo z avtobusom, če gre za turiste, meščani pa se nanj odpravijo peš.. Kakorkoli pogledam se mi še ena prazna parkirna hiša zdi čisti idiotizem.

Anonymous said...

ladyjaam: OK ql te bom pa poskusil sedaj. Parkirna hiša kaptelj ima uradno 188 parkirnih mest (Podatek s speltne strani MOL) Ljubljanska pravna fakulteta ima po gorbi oceni dnevno med letom konstantno okrog 1000 ljudi, ki potrebujejo parkirni prostor. In, da kapitelj je precej drag za študente, proste zunanje parkirne površine pa v bližini ni. Prva velika parkirna hiša je na Miklošičevi, kar je že precej oddaljeno za tistega, ki se vozi z avtom. No jaz sem še vedno, kadar sem šel na LJ grad prišel z avtom in sem sem iskal parkplac po streliški in okolici. Niso edini obiskovalci gradu ljubljančani. Meščani so kvečem tisti, ki lahko uporabijo avtobus. Peš pa negdo s Šmartinske ne bo šel na grad - Tist ki bi pa to lahko nardil bo pa vrjetno šel kam drugam. In precej neprijetno je če mora nekdo s tržnice nostit svojo tedensko zelenjav do vrha Miklošičeve ker je ravno ujel parkirni prostor namesto da gre samo dol - v vsakem primeru pa to še ni dokončen projekt - kot mi je trenutno znano. Hkrati pa se bo s parkirno hišo in uvedbi kakega abonentskega statusa rešil parkirni problem dela tistih ki živijo v blokih za pravno fakulteto. Za povrhu pa parkirna hiša načeloma poveča varnost pred vlomi in krajami - oziroma lahko olajša iskanje storilcev - Nihče ne bo opazil če bo nekdo odpeljal avto s Streliške.

Anonymous said...

ladyjaaam ravno tvoj argument, da bo zdej center zaprt tudi govori v prid temu, da rabimo nove prakirne prostore. Ne vem, če ne uporabljaš avta v ljubljani v centru ali pač maš takšno srečo, da takoj parkirni prostor najdeš oz. živiš v centru... Tist, ki rabi kaj uredit v centru, je pripravljen tudi malce več plačat za parkirni prostor. Sem študentka, ampak če je kaj nujnega potem pač plačam. Poleg tega - ne vem, če veš ali ne ampak v Ljubljani je vsako leto tak porast avtomobilov, da glava peče... Točnih številk ne vem, vem pa, da vsako leto vsi opozarjajo na to. To se v končni fazi pozna tudi na parkirnih prostorih.
Torej nova parkirna hiša da ali ne -> vsekakor DA.