Friday, August 17, 2007

Slovenska inflacija - Welcome back

No pa jo imamo - pošteno inflacijo. Julijska inflacija je ponovno dosegla spodobne 4% na letni ravni in s tem posekala. Nekajletni trend nizke inflacije (2,5% in manj) se je nepreklicno končal. Sedem mesecev po vstopu v evroobmočje se je pravljica o stabilnem gospodarstvu dokončno razblinila.

Kaj pa razlogi in vzroki ter posledice.

Glavni razlog za razbitje inflacijske pritlehnosti oziroma relativno nespremenjene cene je seveda sam vstop v Evroobmočje, ki je močno načel stabilnost cen v smislu zaokroževanja navzgor in jahanja prodajalcev blaga in storitev na zmedi ob spremembi valute. To se je nekje moralo poznati - in to se tudi pozna. Seveda bodo vsi trdili nasprotno ampak gostinske storitve so se enormno podražile, pa še marsikaj drugega za povrhu.

Drugi razlog je politične narave in sovpada z mojo kritiko tudi na drugih področjih - trenutna "ablast" namreč po 75% svojega mandata še vedno ne more iz svoje destruktivne pozicije kjer se za vse pozitivno trka po prsih in zahteva sebi hvalo ter dolg aplavz za vse slabo pa obtožuje prejšnjo garnituro - s čimer seveda ne trdim, da se pod drugo politično garnituro nebi zgodila enaka inflacija. Torej - vlada je na lovorikah uspešne uvedbe evra zaspala ter dopustila preveliko svobodo gospodarstvu pri oblikovanju cen v kritičnem obdobju prehoda, kar v pogojih čiste konkurence nebi bil niti prevelik problem, kjer pa obstaja sistem oligopolov ter nepopolne konkurence ter kartelnega povezovanja pa je tovrstno inflacijsko gibanje pričakovano.

Kakšne so perspektive - z vstopanjem v jesen se bo dvignila cena kurilnega olja - pač sezonsko gibanje cene, zimske dobrine (oblačila, obutev in podobno) ter storitve (smučišča ter druge plačljive storitve vezane na zimski čas) bodo po vstopu v evro doživele svojo prvo predstavitev z novimi cenami - in te ne bodo nižje. Torej lahko pričakujemo nadaljnje dvigovanje cen v letošnjem letu.

Upoštevati je potrebno vstop v novo svetovno gospodarsko krizo, ki jo je glasno napovedal guverner BS, medtem ko so drugi pometali prblem pod preprogo na koncu pa vendarle sprostili v obtok ogromno količino dodatnih sredstev. Svetovno gospodarstvo trenutno pod vplivom ameriške gospodarske krize tone ne glede na relativno obetavne stopnje letne gospodarske rasti.

Posledice za Slovenceljne pa bodo vse prej kot spodbudne. Trenutna vlada bo namreč glede na svoje ekonomske poglede najverjetneje pametno stala ob strani ter decembra 2008 krivdo za situacijo zvrnila na trenutno neobstoječo opozicijo. Vsekakor se nam pa obeta porast brezposelnosti ali pa evropske sankcije zaradi prekoračitve maastrichtskih kriterijev. Inflacija lahko za sabo potegne tudi rast cen dela kar lahko vodi v racionalizacijo poslovanja, odpuščanje in družbeno nestabilnost. Glede na situacijo lahko zgolj upamo, da vlada ne bo podpral nekaterih neoliberalnih rešitev zniževanja inflacije, ki bi lahko privedli do splošne družbene krize. Vsekakor pa je retorika o sproščenosti Slovenije trenutno na psu - ob tovrstnih situacij je sproščenost neprimerna in zahteva zelo nesproščeno razmišljanje ter ukrepanje z namenom da se vzpostavi normalno pozitivno stanje, ki bo dovoljevalo toliko sproščenosti da bomo lahko ponovno govorili o drugih stvareh. Javnost bo morala kritično presojati pomen posameznih informacij ter se zavedati dejstva, da so vse negospodarske teme trenutno zelo nepomembne in predstavljajo zgolj pesek v oči s čimer naj bi se prekrilo resnične probleme - v tem pogledu postajamo podobni ZDA.

10 comments:

Anonymous said...

Seveda je za inflacijo v pretežni meri kriva naša vlada, ki prav spodbuja javno zadolževanje-samo ne vem kako dolgo bo to še šlo.Glede tega, da bi se morali državljani tega problema bolj zavedati imaš prav.Kaj misliš koliko državljanov in državljank bere tvoj blog in tvojemu podobne bloge? :(
PS
Volk je meni od sporočila o e-upravi in Virantovem poročanju o zabitih državljanih postal zaščitni znak bloga. Ampak avtorska fotografija nas bralce po prebranem pomiri (umiri).

OLKI said...

Sad but true, bi djali...

Bomo pa spet kak kreditek usekali, kak državni biserček prodali, pa bo do naslednjega mandata že kako...

Anonymous said...

politiki so ogledalo ljudstva, ki ga je volilo in v Sloveniji velika večina ljudi ni pripravljena na spremembo sistema......če misliš drugače potem nisi v pravi državi.....sicer ima ves zahodni svet podobne probleme.....in prej ko slej bo sledil krut zdrs.....bom rekel takole, da pameten pobere šila in kopita in gre tja kjer bo najmanj boleče....Kanada, Avstralija, Nova Zelandija..........Evropa je že od nekdaj najbolj nevaren kontinent....ob vsaki večji krizi se evropski narodi z veseljem pobijajo....

Anonymous said...

jah - vse je za neki dobr - se bi lahko reklo, čeprav ne vem a je bolje imeti kredit ali pa nekka stabilno gospodarstvo.

Drugače pa volkec se bo vrnil - v mislih ostaja in piše na isti način. samo moram nekako predelati template da bo bolj estetsko.

Kar se pa branja tiče - če zaradi obiska na mojem blogu en sam dodatno kdaj vklopi možgane v kritično razmišljanje sem tega vesel. Glede na to da pa mi googlova statistika redno poroča o obiskih ki prihajajo označeni z eno izmed vladnih agencij je pa toliko bolje - vsaj vejo da ne spimo.

Anonymous said...

@peter - sem ravno pisal, ko je prišel tvoj komentar. O tem razmišljam tudi sam. Če si bral predhodne zapise mi je Kanada precej pri srcu. Nas bo trešlo kot Slovenijo pol pa še svetovna runda ampak sem optimist.
Je pa Bajuk danes prijavil eno svetovno opcijo. Če sem prav interpretiral je beseda tekla o dragih storitvah (pač izgovori da vlada ni kriva za inflacijo) in financ minister nabil da če je nekaj drago lahko glasujemo z nogami - torej kupimo drugje - zelo dobra ideja - kaj če bi glasovali z nogami in tudi davke plačali drugje. V končni fazi je ravno on najboljši zgled glasovanja z nogami.

Anonymous said...

sem po sreči naletel na tale blog...vsako mnenje je dobro, nikol pa ne veš katero je čist pravo...sem delal pol leta na Irski in sedaj sem v Angliji....v Slovenijo me ne vleče već in nisem imel slabih prihodkov...tam 1,5 kilo/mesec...vem to, da se je potrebno iz zgodovine učiti in jo ne ponavljati....tud Irci imajo probleme. Vso gospodarstvo jim sloni na gradbeništvu. Da bi se gradnja nadaljevala so ukinili vse davke pri prodaji hiš....cena neprimičnin v višave....vedno je tk, ko si na vrhu sledi padec...
Kanada je dobra izbira....imam eno prijateljico tam in bi se rada ženila......drgač samo tja kjer cenijo znanje in imajo nizke davke na visoke plače.....samo na tistih področjih se bo dalo dobro živeti...nizki davki, dober šolski sitem pomeni tudi bolšo kvaliteto življenja...

Anonymous said...

mnenje je pravo dokler poskuša biti argumentirano in dokler dopušča druga mnennja v iskanju najboljše možne rešitve. Meni so te teme - ene bolj druge manj blizu in pač poskušam s svojim dolgim jezikom sprovocirati ljudi, da začnejo misliti. Je pa pač tako, da sem v osnovi zagovornik modelov, katerim ni edino merilo dobiček in utopična razlaga, da več dobička pomeni več vlaganja v razvoj (vsak načeloma vlaga v svoj žep ane).
Tudi sam se trenutno oziram po Otočju ker je tam nekaj več priložnosti za moj profil, Kanada je pa zgolj pozitivna izkušnja in predvsem velika želja - pa trenutno bolj z drugih vidikov kot pa ekonomsko - vleče me v divjino Rokijev.

Anonymous said...

se strinjam s tabo....nikoli ne delat samo zaradi ekonomskega dobička.....in tudi celotna družba se bo morala spremeniti v bližnji prihodnjosti......tist, vedno več je preteklost.. Človeštvo, če hoče preživet rabi znanje....nove in bolj naravi prijazne tehnologije, vrnit se je potrebno nazaj k naravi in uživat v življenju.....ne pa tk, kot sedaj, ko temelji vse na prekomerni potrošnji in uničevanju....le zakaj? mogoče zato, da se naši stari strici, ki niso nikoli odrastli lahko igrajo na Azijski borzi?

Anonymous said...

Vprašanje je če bomo do tega uspeli pridit predno nas zadane - glede na to da recimo poslušam o segrevanju ozračja in podobnih stvareh nekje od kar pomnim sprememb na bolje pa praktično ni (Evropa je začela malo pospeševati to zadevo - recimo trgovanje z emisijami in emisijske kvote - no dovolj je pa pozitiven premik). Okrog krožijo govorice o tem, da je kar nekaj znanstvenikov, ki so razvijali ne-naftna goriva skrivnostno izginilo v preteklosti - morda to kaj pove o nači pripravljenosti odpovedati se lagodnosti naftnega stoletja.

mira said...

res sem mal zbegana zaradi selitve to je prava tel.stevilka-00386440542273 MIRA HVALA prosim peter ce se mi javis