Thursday, August 30, 2007

ZMAGA LJUDSTVA

Zgodilo se je kar se je moralo zgoditi. Janša je sprejel odstopne izjave Bručana, Božiča in Zupana.
To je mogoče interpretirati na različne načine.

Zagovorniki bodo dejali, da so dotični ljudje pokazali visoko mero odgovornosti - morda ampak to je zadnja opcija ki jo dopuščam.

Obstaja možnost, da je Janša končno sprevidel, da ljudje ne marajo tega kar se dogaja in je sam zahteval da odstopijo (precej verjetno, če se spomnimo primera Drobnič).

Tretja možnost je, da je opozicija v sodelovanju z mediji in ljudstvom končno zbrala toliko moči, da so dotični ljudje na lastno pobudo ali pod komando zapustili položaj preden se začne razpravljati o njihovi odgovornosti - to bi škodilo celi vladi, ker bi bilo zelo veliko neprijetnih vprašanj in burna debata.

Seveda se pa zna zgoditi da so odstopajoči na enkrat doživeli podobne zdravstvene težave kot Lukačičeva (verjetno jih malo črviči nesposobnost)

Kakorkoli že, sedaj lahko pričakujemo, da bodo novi ministri morali pucati stare dolgove za odhajajočimi in samo upamo lahko, da bodo njihovi nasledniki bolj kompetentni in manj arogantni s položaja ministra.

Javnemu visokemu šolstvu lahko ponovno zaželimo državno spodbudo (namesto da se financira privatne šole), javnemu zdravstvu lahko zaželimo da ozdravi kronične nesposobnosti in klientelizma - po potrebi naj gre na operacijsko mizo, skrbi za promet pa želimo toliko pameti da bomo imeli končno normalne omejitve hitrosti in normalne označbe gradbišč na način, da bodo ljudje pravočasno videli kam gredo - pa brez izgovorov na voznike. Če bi povsod dvignili omejitve hitrosti za 20km/h bi se promet odvijal precej bolj tekoče nesreč bi bilo pa verjetno bistveno manj kot sedaj, ko dejansko marsikomu poči film ker je potrebno po cesti kjer se lahko vozi 70km/h pelajti 50km/h zato ker policija potrebuje točke kjer lahko lovi na radar.

7 comments:

Anonymous said...

Se popolnoma strinjam, pa še kej bi se dalo izpostaviti ;).

Anonymous said...

'Obstaja možnost, da je Janša končno sprevidel, da ljudje ne marajo tega kar se dogaja in je sam zahteval da odstopijo (precej verjetno, če se spomnimo primera Drobnič).'

To bo to! Veliki šef nič kriv.

Anonymous said...

Po dosedanjih novicah je na prvi pogled dejansko to. Seveda big boss ni kriv. Obstaja pa še ena opcija, ki je trenutno neuradna ampak če glede na najbolj odmevna imena zamenjav potem SDS prevzema vlado v celoti - trenutno razmerje če sem štel prav je 6 SDS + Janša, če bo menjava kot se trenutno šušlja bo 8 SDS + Janša - skupno pa 14 ministrstev (ne štejem tistih brez listnice)Kmetijski minister je baje neodvisen ampak vemo v kero smer gredo povezave.

Anonymous said...

Hm, lahko takšna koalicija sploh vzdrži?

Anonymous said...

SLS je po mojem spominu še vsakič šla iz koalicije pred koncem mandata. Desus ni ogrožen in Pahorejvi glasujejo po vesti - kar pomeni da bi lahko imeli manjšinsko vlado - tako ali tako so pa čez eno leto volitve - bo pa zoprno glede na to da je predsedovanje EU pred vrati - dejansko me zanima kako bo potekal ta projekt ker je trenutna menjava popolnoma prepozna tudi v tem pogledu . Lahko se zgodi SDS, NSI in DEsus pa potem ostali po vesti. Me pa res zanima kaj bo z Bajukom ker podražitev mesa v oktobru in sezonska zimska podražitev po uvedbi evra bojo še nabile inflacijo. Tam bo tudi nekdo moral letet.

jin said...

Če bo Bajuk letel, potem bo pa res konec koalicije. Ne verjamem, da bi si NSi kaj takšnega pustila narediti.

Itak jih JJ potiska v kot kolikor more.

Anonymous said...

Če se bo ljudstvo na hit uprlo tok kot so se na konc začel usajat čez Zupana pa Bručana (Božič se mi zdi bolj kolateralna škoda)potem se zna zgodit marsikaj. Vprašanje je (po moje), koliko je JJ obseden z močjo. Če se inflacija obrne totalno proti vladi bo moral nekdo odgovarjat - verjetno vlada kot celota ali pa financ minister. Če ga bo pustil mislim, da bodo nekateri njegovi volilci (predvsem tisti ki so želeli spremembo v primerjavi s prej) ponovno zamenjali svojo politično opredeljenost, v kolikor pa zamenja Bajuka je pa seveda veliko vprašanje kaj bo s koalicijo in v kolikšni meri se lahko ognemo predčasnim volitvam. Ampak JJ ima zelo prav ko je rekel da vse razen dejstva da so 3 ministri šli so sedaj natolcevanja - je pa res da stanje nesproščenosti (če se igramo s to besedno) trenutno Sloveniji koristi - ker trenutno se stvari od zgoraj rešuje precej na podoben način kot v ZDA - ustvarja se navidezne probleme za preusmerjanje pozornosti.