Wednesday, July 18, 2007

Rešitev romskega vprašanja - farsa v nadaljevanjih

Pred dvema letoma sta v bombnem napadu na območju Dolenjske umrli dve Romkinji oziroma Ciganki (Glede tega sem vedno manj prepričanj ker izraz je manj sporen). Prijeli so nekaj ljudi in jih po dvoletnem prekladanju po sodišču danes oprostili. Farsa se bo verjetno nadaljevala na višjih instancah, krog se bo vrtel v prazno še nekaj časa, moteč pa je sociološki element te zgodbe. V kolikor bi bile žrtve Slovenci in napadalci Romi, bi zadeva verjetno bila zaključena drugače, tako pa lahko pričakujemo, da bodo lokalni civili, opogumljeni s tovrstnimi primeri še naprej reševali romsko problematiko po svoje. Tipičen primer je Ambrus, kjer ponovno Slovenci izvajajo nasilje nad Romskim prebivalstvom (dejansko nihče jasno ne izpostavi, da je bil neposredni povod za afero Ambrus v pretepu med prebivalcem Ambrusa ter Slovenskim civilom, ki se je preselil v romski klan in ne med Ambrušanom in originalnim pripadnikom Strojanovih), kjer se uprejo celo avtoriteti policije, itd. Seveda; ker je tako bistveno bolj enostavno, še posebno če državni aparat ne deluje preventivno ampak gasi že nastale razmere. V kolikor tovrstna oprostilna sodba obvelja, lahko mirno pričakujemo ponovno reševanje razmer na tak način. Kar nikomur ni v korist niti v ponos.

2 comments:

Anonymous said...

Ej ja! Totalna zmešnjava, ki ji ni videti konca. Ampak ej. Tudi romi / cigani so svojega denarja vredni. Pred leti in tudi še danes je bilo v Posavju precej težav z njimi: zelenjava na poljih je bila na udaru, otroci v šolah, avtomobili, domače živali itd. Vsi so/smo vedeli, kje je problem. Pa ni nihče nič naredil (policija), ker pač se v to niso spuščali, mi smo se pa znašli, kakor smo se. Sam toliko, da - še en pogled. Glede Ambrusa, pa ne bom komentirala, ker ne poznam točno zadev - poznam pa stvari v Posavju!

Anonymous said...

Hm, jah pač tako to gre, ampak učasih je pa treba policijo buzerirat - Na mojem koncu je občasno edin kak problem z lokalnimi mulci, in ker imam okno ravno v pravo smer sem lahko namesto stražnega stolpa - in ko vidim, kako se stvari razvijajo pokličem. In če bi ljudje klical policijo, se pritoževali, zbirali dokazno gradivo in podobno (ko je nekdo dovolj prdrzen mu je vseeno če se ga vidi) potem bi se stvari morda drugače premikale. Je pa seveda lažje naredit upor na horuk kot pa se izpostaviti in poskušati stvari urediti po primerni poti. Slovenci imamo jajca samo kadar ni treba.