Tuesday, July 31, 2007

Izjemni odstel volkov - sprenevedanje brez primere

Slovenska kmetijsko stroka je še enkrat pokazala svojo ekohistorijsko zaplankanost. Volkovi so stalni prebivalci Slovenije od pradavnine in so kot normalen pojav na območju notranjskega Krasa ter v drugih predelih opisani že v Valvasorejevi Slavi vojvodine Kranjske. na prehodu v dvajseto stoletje je bila volčja populacija na območju Slovenije praktično iztrebljena, nekoliko bolje se je pisalo medvedom in še slabše risom. Danes, ko govorimo o trajnostnem razvoju ter sozvočju človeka z živaljo država pametno ukinja ukrepe za držanje velike divjadi na razdalji od človeškega prebivališča (ukinjanje krmišč in mrhovišč) ter spodbuja naseljevanje ter rejo drobnice na območju gibanja teh živali neposredno izziva konflikt dveh civilizacij (človek je žival po izvoru in po vseh značilnostih višje razvitih živalih obstajajo dokazi o vseh lastnostih človeške družbe - od organiziranja, tekmovanja za uspeh in preživetje - nenazadnje je že dokazano da človek ni edina žival ki se seksualno udejstvuje zaradi užitka in ne zgolj iz potrebe po reprodukciji).
V tej situaciji pomanjkanja mrhovine ter lahke dostopnosti drobnice ni čudno če si trop prisvoji nekaj glav za preživetje na vsake toliko. Nihče ne pove podatka koliko drobnice uničijo potepuški psi. Francija uvaža naše medvede v zavedanju, da je medvedja populacija na območju kjer je bil iztrebljen bistveno več vredna kot pa nekaj poklanih ovac. Ko se bomo naučil živet v sožitju z divjadjo in od turizma naravnih parkov bomo bistveno bogatejši kot sedaj, ko kmet redi ovce samo zato da dobi subvencijo od države.

5 comments:

verbatim said...

Se popolnoma strinjam s tabo. Pri nas si delajo nemogoče težave zaradi 100 volkov, na Floridi npr. pa lahko živijo v popolnem sožitju z milijoni krokodilov. Vsako leto imajo tudi kar nekaj smrtnih žrtev med ljudmi, za razliko od naših zveri, ki že desetletja niso nikogar ubila. Ampak tam vseeno razumejo, da mi posegamo v njihov življenjski prostor, mi pa smo še daleč od tega.

Anonymous said...

Me veseli, da sva glede tega bolj v sožitju. Ne poznam razmer na Floridi - zakaj je tam krokodil bolj zaščiten - morda je pa samo oblasti vseeno, ker ne dela kake posebne kvazi škode. Imam občutek, da je človeško življenje v ameriki vredno natanko toliko, galon nafte. Sklepam predvsem glede na reakcijo ob in po orkanu Katrina.

Vsekakor pa upam, da me ne bo nekoč sram, ko bom potomcem govoril o volkovih, kot nečem kar nam ni uspelo ohraniti na način, da bi jih tudi oni lahko videli v naravnem okolju.

verbatim said...

No, saj dejansko tistih nekaj ovac na leto ni ravno neka škoda (čeprav sem prepričan, da večino povzročijo psi), glede na to, da izplačujemo milijone evrov odškodnin zaradi suše, ker kmetje nočejo zamenjati kulture.

Človeško življenje je v ZDA precej vredno, dokler si a) belec in b) živiš v primerni soseski, torej imaš dovolj denarja.

Anonymous said...

Se strinjam glede škode - in glede povzročitelja. Ampak verjetno je komu v interesu kaka volčja trofeja in to je edini legalni način da se do tega pride.

Glede Vresnosti življenja v ZDA - rečem lahko samo - žalost. V Manitobi nisem dobil tako negativnega občutka, za Slovenijo pa ne vem - mislim, da denar in Slovenskost premagata marsikatero oviro (pa še v tem kontekstu je pomembna kombinacija obojega).

Anonymous said...

Hello. And Bye.