Sunday, July 22, 2007

Drinking and Driving

Glede na dejstvo, da sem zasvojen s svojim nekajmesečnim kanadskim domovanjem v Winnipegu, kjer sem v preteklih letih preživel kar nekaj prijetnih in delovnih trenutkov, si pogosto privoščim tudi moj tamkajšnji radio 99,9 BOB FM. Danes sem slišal najboljšo reklamo na svetu, ki jo ulita Slovenija ne bo sposobna naslednjih 50 let. Lepa novica da je življenje polno različnih možnosti na katero nekdo pribije da alkohol (pitje) in vožnja (pod vplivom alkohola) ni ena izmed teh lepih možnosti. Nekaj povsem znanega. Presenetilo je nekaj drugega - v Kanadi je ob reklami v veliko primerih naveden tudi naročnik reklame - no naročnik je bilo Združenje pivovarjev Kanade. Kdaj bosta Union in Laško opozarjala, da alkohol in volan nista za skupaj????? Namesto, da oglašujejo nalivanje za prijatelje ki ga ustvarjajo že od 1875 ali kako že. In potem se čudimo pri koliko prometnih nesrečah je vključen alkohol. Proizvajalci alkohola bi v Sloveniji morali plačevati poseben davek, glede na to koliko stroškov povzročijo alkoholizirani ljudje.

Pod to se podpišejo:
Pivovarna Laško
Pivovarna Union
VinaKoper
Vino Brežice
Ptujska klet
Vina Kras
Vina Goriška Brda
Agroind Vipava
Klet Bistrica
Istenič
ter gora s.p in d.o.o. katerih proizvodi zastrupljajo staro in mlado. Celoten seznam dobite preko PIRS imenika.

In namesto, da bi ti klimpslni 10% prihodka namenili v kampanjo za varno uživanje alkohola se bojo raje izgovarjali, da mora biti vsak sam dovolj odgovoren da ve kje je meja. Vsem, i so zakrivili nesrečo v alkoholiziranem stanju bi morali kazensko vtetovirati flašo na roko (pretiravam ampak me jezi).

10 comments:

Anonymous said...

kako je v kanadi?

Anonymous said...

Roxa, ne vem na kaj se nanaša vprašanje. Kanada je predvsem sistem provinc tak oda lahko Variira zadeva. Sam hodim v Manitobo.

Ker se zadeva nanača na alkohol - evo v Mantobi je sledeče:

Alkoholnih pijač ne moreš dobiti v navadni trgovini (niti piva ne). Žgane pijače, vino in pivo se prodaja v posebnih trgovinah, ki spominjajo na utrdbe (dodatni elementi varnosti pred vdori). Pijača se izda izključno ob dokazilu o polnoletnosti in je precej dražja kot v Sloveniji.
Alkohole pijače ne smeš vozit v potniškem prostoru avtomobila ampak izključno v prtljažniku in to izključno v original embalaži - vse ostalo je kaznjivo.
Lokali mladoletnim striktno ne točijo alkohola, seznam je dolg. In močno pripomore k bolj treznemu narodu ;)

Anonymous said...

a res ne moreš nč o Kanadi povedat?

p.s: tole o pijačiu itd.
povsod se išče profit :)

Anonymous said...

ok ok nasledn post bo o Kanadi - predvsem o tistih zadevah k sm jih jez pocel tm ;) pa upam da ne bo nc narobe ce bo anglesk.

Ja, res je povsod se isce profit, se ga pa ponekot isce prevec intenzivno - pa ne samo glede pijace.

Anonymous said...

Največji problem, ko gre človek v tujino je, da postane neke vrste skrajnež, obseden s tujino. Kar ni dobro. Mi smo druga kultura, Kanada tudi. In niti približno si ne želim, da nas nekdo obravnava na nivoju 3 letnega otroka, kot to počnejo z odraslimi tam. To, da so v Kanadi s tem karkoli rešili glede alkohola, je zatiskanje oči. Tak kot si to počnejo v ZDA. Če je zakon, da se alkohola ne sme prodajati mlajšim od 18 let, ne razumem otročjosti tega, da se alkohol prodaja posebej. Tisto glede vožnje v avtomobilu je še večja neumnost. Ne pomnim, kdaj bi kjerkoli katerega po svetu videl, da bi pil med vožnjo. Ta zakon je še toliko večja neumnost, ker pijanega lahko voziš v avtu in lahko povzroča veliko večje težave kot oni, ki si v avtu na zadnjem sedežu odpre pivo.

Anonymous said...

Verbatim, hvala za komentar:

Glede na svoje izkušnje bi prej rekel, da človek, ki je dosti v tujini lahko manj obremenjeno (omejeno)ocenjuje razmere doma. Večini ne pomeni veliko pa vendar sem bolj ali manj poglobljeno spoznal cca 20 držav zahodnjega sveta. Videl dobre in slabe stvari. Glede na to, da je ta post v osnovi odziv na nek opisan odgodek ter razmislek o tej zadevi ne bom mešal še drugih stvari. V kanadi mi gre na jetra, da ne moreš zamenjati v banki evrov brez gore birokracije. Evro je močna valuta ampak ni varjante da bi nekje sredi kanade, čeprav v profincialnem glavnem mestu na lahko zamenjal 50 evrov v dolarje, medtem, ko lahko kanadske dolarje v evre pretopiš v vsaki banki ali pošti v sloveniji.

Ne vem sicer na kaj leti obravnava v smislu triletnega otroka tako da do pojasnila to trditev zavračam.

Za ZDA ne vem - nimam lastnih informacij, imam pa o tej državi a priori odklonilno mnenje. Glede kanadske ureditve pa je to, da se alkohol prodaja posebej zelo dobra zadeva, ker
1. Trgovci niso obremenjeni dodatno s preverjanjem identitete - starosti tistih ki kupujejo alkohol,
2. Alkohol ne zgleda lahko dostopen (te alko-bunkerji namreč niso tako pogosto posejani kot trgovine z živili).Pri nas je v tej zadevi primer bencinskih črpalk ki po 22h ne smejo prodajati alkohola in ga morajo izločiti iz vidne ponudbe.
3. Glede tega prevoza alkohola v avtu se celo strinjam - ker mi je enako neumestno ampak je pa v kontekstu strogosti ureditve na tem področju.

verbatim said...

No, severnoameriških cvetk glede alkohola še je več. Kamorkoli po svetu grem, paše, da si z družino na plaži odperem kakšno pivo ali dve po celodnevnem bivanju na plaži, tako kot večina normalnih Evropejcev (nisem še nikoli nikjer videl celodnevnega zapijanja Evropejcev na plažah, kot to počnejo Kanadčani in Američani po Karibih in Mehiki). Ali pa grem v bar na plaži in si prinesem pivo do ležalnika. Razen v ZDA in Kanadi to ni mogoče. Piva na plaži ne smeš piti, če pa se vsedeš za mizice pri baru 3 metre vstran od ležalnika, pa si seveda pivo lahko privoščiš. Škoda nadaljnjih besed o takih neumnostih...

Anonymous said...

No glede prepovedi pijače na plaži, ja drži pa ni tako neumno kot praviš. Če prineseš svoje se ga lahko ali pa ne ocuriš (v Kanadi je alko v resnici precej problem tako kot v Sloveniji), če ga pa spiješ za mizo pa natakar točno ve kdaj si spil dovolj - in ne ne boš dobil še ene runde. Tudi v Sloveniji velja da se alkohola vinjenim ne streže - pa se tega nihče ne drži ker, je kontrola prešibka in kazni prenizke - v Kanadi je kazen takšna, da lahko lokal samo še zaprejo. Učinek je pa sledeč - v Kanadi za dan državnosti niti enkrat nisem videl pijanca in nikjer ni bilo omembe vredne raztresene količine smeti - ne glede na to da se je cca pol dneva zabavalo nekaj tisoč ljudi. Na drugi strani pa enaka zabava s koncerti (Kranjfest nazadnje) v Sloveniji sproducira to da asfalt zaudarja po alkotu, po tleh polno pločevine, stekla in plastike zravn pa malo morje nalitežev ,ki bi vsi napihali precej več on 0,5 promila.

Zato zagovarjam Kanadsko ureditev kot je ( s tem da to velja za Manitobo, druge province imajo lahko drugače).

verbatim said...

Se opravičujem za več postov.

Si pa hitro odgovoril. Hvala za odgovor. Se vsekakor strinjam s tvojo ugotovitvijo v prvem odstavku. Sem tudi sam bil navdušen dolgo nad Severno Ameriko in njihovimi "rešitvami", samo sem kasneje, spet v tujini, spoznal, da mi je svoboda veliko ljubša.

S triletnim otrokom sem mislil to, da imajo dejansko tam takšen odnos do odraslih glede alkohola. Saj razumem, da hočejo zaščititi mladostnike, samo ne moreš zaradi tega popolnoma omejevati svobode odraslih, zaradih 5% mlade populacije. Če v ZDA piknikiraš na svoji zemlji, smejo gostje piti pivo od zunaj, samo če jih drugi ne morejo videti. Smešnica. V Sloveniji in v Evropi na splošno take stvari seveda ne pridejo v poštev, že zaradi razvite pivske kulture, ki onim tam preko manjka, in ker doma pridelane alkoholne stvari niso nikoli daleč vstran (s tem odpadeta tvoji točki 1 in 2).

No, z evrom so vsepovsod problemi. Se spomnim, ko je bil evro vreden že precej več kot dolar, v Avstraliji pa še je vedno bilo obratno. Dolar je še vedno sveta vladar. Še lani so mi v Malih Antilih dolarje in evre menjavali 1:1.

Anonymous said...

jaz sem v Winnipegu po ene 5 poskusih uspel menjat pri Nova Scotia Bank - po sposobnem tečaju.

V ZDA nisem bil in me ne vleče - mi politično in idejno ne potegne.

Manitoba mi je precej podobna Sloveniji - kar se tiče socialne varnosti in ekonomskih pogojev.

Upam, da ne trdiš, da je v Evropi kakršna koli vsesplošna pivska kultura - edino nekulture je veliko.

Glede prostega piknikiranja - mi smo naredili pred štidentksim domom v Winnipegu privat zabavico in po kaki uri sta prikolesarila policista, povprašala kako smo, na hitro vrgla uč na količino alkohola, zahtevala podatek o tem kdo odgovarja in nam zaželela prijeten večer ter spotoma opomnila, da naj ne bomo preglasni in da naj pospravimo za sabo - brez težav.

To, da je potrebno po alkohol v posebno trgovino se mi ne zdi neko hudo omejevanje - še posebno glede na to, da v Ljubljani ne morem kupiti žetonov za LPP nikjer drugje kot v trafiki - in s tem da sedaj v poletnih mesecih trafike na avtobusnih postajah delajo samo do 16h popoldne - to je absurd. Lahko pa grem na bus, plačam dražjo karto ali pa celo preplačam ker avtobusar ne vrača denarja.

Vsekakor pa kot kaže dejansko tudi na tem področju obstaja razlika med ZDA in Kanado (vsaj Manitobo).